Minden, amit tudni kell az autópálya matricák érvényességéről


A magyar autópálya matricák érvényessége

Meddig használható térben és időben? Honnan tudom meg, mikor jár le? Online ki tudom deríteni, mikor kell új autópálya matricát vásárolnom? Számos kérdés felmerülhet az úthasználati jogosultságok kapcsán. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy nyugodtan, pótdíjak kiszabásától nem tartva utazhassunk a forgalmi díjas utakon.

A hazai jogosultságok időbeni, illetve földrajzi érvényességi határokkal bírnak. Előbbi halmazba a korábbi években nagy népszerűségnek örvendő heti (10 napos), a havi, illetve az éves matrica tartozik, melyek Magyarország valamennyi útdíjköteles szakaszán szabad közlekedés biztosítanak az érvényesség ideje alatt.

Földrajzi szempontból a megyei matrica lóg ki a sorból: ez a megoldás ugyanis egész évben (pontosabban 13 hónapig) korlátlanul használható – ám kizárólag a szóban forgó megye határian belül, a szomszédos megyék első lehajtási lehetőségéig.

Természetesen minden matrica típus valamennyi járműkategóriában elérhető.

Papíralapú autópálya matricák lekérdezése


A benzinkúton vásárolt matrica ellenőrzése sajnos nem oldható meg interneten. Az autopalyamatrica.hu oldalon csak Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában online vagy SMS-ben vásárolt e-matricák ellenőrizhetők le, így a töltőállomásokon és/vagy utazási irodákban stb. váltott úthasználati jogosultságokra nem.

Ha kúton vásároltuk az autópálya matricát, és szeretnénk érvényességét ellenőrizni, azt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. ügyfélszolgálatain személyesen, vagy telefonon, a 06 36 587-500 számon tehetjük meg.

Digitális autópálya matricákkal kapcsolatos ügyintézés


Az internetes vásárlásnak az úthasználati jogosultságok esetében is számos előnye van. Gyorsabb, kényelmesebb, teljesen biztonságos a folyamat, valamint az emailben küldött visszaigazolást sokkal könnyebb tárolni, mint a gyorsan kifakuló, elveszíthető papíralapú változatot.

Ennél fontosabb azonban, hogy az online (vagy SMS-ben) vásárolt autópálya matricák érvényességének ellenőrzése is lényegesen gördülékenyebb. Az autopalyamatrica.hu oldalon pár kattintással meggyőződhetünk a lejárati napról. Nincs más teendőnk, mint megadni a gépjármű forgalmi rendszámát és felségjelét, illetve beírni azt az email címünket, amire a visszajelzést fogadni kívánjuk. Az egész művelet nem igényel többet egy percnél, ráadásul asztali számítógépen, laptopon vagy akár mobileszközön is megvalósítható.

Két szó a pótdíjakról


Már csak azért is érdemes előre meggyőződni arról, hogy autópálya matricánk érvénye-e a soron következő utazás előtt, mert a jogosulatlan felhajtáskor kiszabható bírságok igen borsos összegűek. 2022 végéig a D1 és aD2 díjkategória alap pótdíja, 60 napon belül fizetve 16.220 Ft, azon túl kifizetve azonban már 64.850 Ft. A B2 díjkategória esetén a 60 napon belüli fizetett bírság 72.950 Ft, ám az azon túli fizetés esetén a rekordmagas 291.770 Ft összeg kiegyenlítésére lesz szükség.

A biztonság kedvéért ellenőrizzük tehát autópálya matricánk érvényességét – még indulás előtt!