7 gyönyörű hely Szlovéniában – utazási tippek 2023-ra

Szlovénia szomszédos országként kimondottan népszerű úticél a magyarok között. Ez azonban nem csak a közelségének köszönhető, hanem magának az ország jellemzőinek is. Szlovénia ugyanis számos gyönyörű természeti, történelmi és kikapcsolódási lehetőséget kínál az ide érkező turistáknak. Ezek közül nézünk meg néhányat ebben a cikkben, hogy ezzel is inspriáljuk a Szlovéniába vágyókat. Nézzük meg tehát együtt, hogy mely az a 7 gyönyörű hely Szlovéniában, melyet mindenképpen érdemes a lehetőségek listájára felírni.

1. Bled

Nem véletlenül kezdjük a listát a Bledi-tóval, hiszen ez mára Szlovénia ikonjává és szimbólumává vált. A tó és a közepén lévő kis sziget a templommal méltán érdemelte ki helyét a listán. Egyedi és elbűvölő hangulata közkedvelt úticéllá teszi, számos látnivalóval és program lehetőséggel. Nagyszerű kikapcsolódás lehet akár biciklis túrákkal összekötve, akár vízparti programokkal tarkítva. Mindezek mellett számos éttermet és kávézót látogathattok meg az ott töltött idő során. Összességben tehát érthető, hogy miért található a lista tetején.

2. Bohinj-tó

A Bohinj-tó szintén kiemelt népszerűségű turista lokáció. Ez a hegyekkel körbeölelt, völgyben megtalálható tó igazán lélegzetelállító látványt nyújt. Fontos tudni, hogy a tó a nemzeti park része, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kínálna számos kikapcsolódási lehetőséget. Népszerűségének egyik oka, hogy számtalan vízi sportot próbálhatsz ki, többek között motorcsónak, jet-ski, evezés. Emellett a tó környékén számtalan túra útvonal indul a környező területeken.

3. Ljubljana

Amennyiben a szlovén látványosságok listájáról van szó, természetesen a főváros sem maradhat le. Kis mérete ellenére mindenképpen megéri ellátogatni ide, ugyanis festői szépségű központja mindenkit le fog nyűgözni. Az óvároson keresztül futó folyó és az azon található gyönyörű hidak igazán elbűvölőek. Közülük is érdemes kiemelni a Hármas-hidat és a Trnovo-hidat. Mindezt pedig tökéletesen megkoronázzák a régi épületek és múzeumok. A történelemért igazán rajongók számára pedig a Ljubljanai vár is kötelező pontja a túrának. Továbbá a város kedvelt kikapcsolódási helye a Tivoli park és az ott található kastély is.

4. Triglav Nemzeti Park

Szlovénia egyetlen nemzeti parkja, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes meglátogatni. A Bohinj-tó körül található nemzeti park egyben Szlovénia legmagasabb pontja körül is van, mely a Triglav-hegy. Ha azonban ez még nem győzött volna meg, a nemzeti park területén található Savica-vízesés mindenképpen meg fog. A vízesés ugyanis hetven méter magasból ömlik le, amely igazán lélegzetelállító látvány. Mindezek tehát több napos kirándulási lehetőségeket kínálnak a természetkedvelő turisták számára.

5. Soca völgy

Ez az úticél inkább az aktív kikapcsolódás kedvelőinek, valamint a természetközeli úticélokat előnyben részesítőknek való. A Soca-folyó ugyanis számtalan vizisport és kirándulás lehetőséget tartogat az ide érkezőknek. Legyen szó egyszerűbb túrázásról és hegymászásról, vagy extrémebb vadvízi evezésről, esetleg siklóernyőzésről – ez az úticél senkinek nem lesz unalmas. Mindehhez pedig egy lélegzetelállító környezet adja meg a tökéletes kikapcsolódást.

6. Postojna cseppkőbarlang

A cseppkőbarlangok sokak számára igazán érdekesek, és emiatt népszerű látványosságok. A Szlovéniában található Postojna cseppkőbarlang igazán kiemelkedő látványt nyújt, tehát mindenképpen érdemes felírni a listára. Számos folyóval és földalatti alagútrendszerével tökéletes programlehetőség. Mindezt emeli az a tény, hogy kisvonattal járható végig a közel 4 kilométeres útvonal.

7. Mostnica-kanyon

Szintén a természeti kincseket felkutatók részére ajánlott ez az úticél. A Júliai-alpokban található kanyon meseszép tájat, számtalan túraútvonalat, valamint extrém vadvízi sportokat nyújt az ide látogatók számára. Az itt megtalálható túraútvonalak között akadnak kezdőknek is megfelelő változatok, tehát nem kell haladó szintű túrára számítani. A kilátás pedig mindenképpen megéri az utat.

Amennyiben a fentiek felkeltették érdeklődésedet, érdemes lehet elkezdeni az utazás megtervezését. Az útvonal és a szállás tervezése után fontos a közlekedési szempontokat is figyelembe venni. Közelsége miatt legtöbben az autóval való utazást választják, amely valóban igencsak kényelmes. Mindehhez semmi egyébre nincs szükséged, mint egy autópálya matricára. Mindezt könnyedén megvásárolhatod online ezen az oldalon. Itt a vásárlást megelőzően tájékozódhatsz az érvényes közlekedési körülményekről, valamint a leggyakrabban feltett kérdésekre is választ találsz.