Fehérvári látnivalók egy hétvégére

Egy hosszú hétvégén, Fehérváron kirándultunk a férjemmel, szerettük volna felfedezni ennek a városnak a történelmét, nevezetességeit és látványosságait. Székesfehérvár az őskor óta lakott és jelenleg is Magyarország egyik legnagyobb, legfejlettebb városa, Fejér megye székhelye, a Közép-Dunántúl egyik régióközpontja. Királyok Városának is hívják, de nevezhetjük latin nevén Alba Regiának is.

Nem lehet nevezetességeit egy, de még két nap alatt sem végigjárni, ezért is terveztünk 4 napos kikapcsolódást, hogy kényelmesen végigjárhassuk és felfedezhessük ezt a csodálatos várost. Első tervünk egy megfelelő szállás keresése volt, ami lehetőleg igényesen berendezett és kertkapcsolatos legyen. A megyeszékhely egyik legnépszerűbb és minden igényünket kielégítő PE-KI apartmanjára esett a választásunk.

A legjobb szálláson tudtunk pihenni mikor Fehérváron kirándultunk

Az apartman gyönyörűen parkosított kerttel van körülvéve, és terasz is tartozik hozzá. Modern, kényelmes nappali, felszerelt konyha, modern hálószobában egy ultra kényelmes boxspring ággyal és egy wellness központ hangulatát idéző fürdőszoba várt bennünket. A szállásadók rengeteg apró figyelmessége, a tisztaság és az apartman hangulata messze felülmúlta minden várakozásunkat! Pontosan ilyen helyen képzeltük el a párnapos pihenésünk a kiadós séták után! Szívből ajánlom a PE-KI apartmanokat.

Látni való van bőven, pár sorban kiemelném a legfontosabbakat, kis csokorba kötve, amiket felfedeztünk, amíg Fehérváron kirándultunk:

 1. A köznyelvben Országalmának nevezett „Fehérvári jog” című alkotás a Városház téren található, mely emléket állít Székesfehérvár szabad királyi város jogállásáról melyet az államalapító Szent Istvántól kapta.
 2. A Szent Korona hiteles másolata: A Városházán kiállított Szent Korona másolat egészen közelről megcsodálható. 
 3. Órajáték: Az órajáték figurái a magyar történelem legendás királyait és jól ismert alakjait ábrázolják. A történelmi alakok először délelőtt tíz órakor, és azt követően kétóránként jelennek meg zenei kísérettel. A Kossuth u. 9. alatt található egészen közel az Országalmától.
 4. Koronázó Bazilika Romkertje – Nemzeti Emlékhely: A terület kialakítására, feltárására és bemutatására 1938-ban, Szent István halálának 900 éves évfordulója alkalmából került sor. A ma is látható mauzóleum és árkádsor Lux Géza tervei szerint épült. Itt kapott helyet az a szarkofág is, mely Szent István földi maradványait foglalta magába. A Koronázó téren található meg.
 5. Bory-vár: Kihagyhatatlan a városnézés során a Bory vár felkeresése. Nincs még egy olyan emlékműve a szerelemnek, mint a székesfehérvári Bory-vár, ahol a „betonkísérleti alkotás” ihletője, Bory Jenő felesége üzen az építmény minden szegletéből: falakból, szobrokból, festményekből, kerti virágokból, de még a napsütötte verandáról is. Tömény romantika, kőbe zárt versek, csókok és rajongások várnak felfedezésre. Megtalálható Máriavölgyi út 54.
 6. Hiemer ház: A Hiemer-ház Székesfehérvár belvárosának egyik kiemelkedő értékű, felújított, egyedileg védett műemléki épületegyüttese, mely három középkori eredetű épület páratlan összeolvadásából jött létre. Az épület műemléki értékét a jelentős mértékben megmaradt középkori épületmaradványai, a barokk freskók és a külső-belső falakat díszítő stukkók adják. Az épület ad otthont a város házasságkötő termének, 2011 májusában pedig itt nyitotta meg kapuit az Európa szinten is ismert gyűjteményt bemutató Hetedhét Játékmúzeum. A ház pincéjében a” Kapitány Titkai „Szabadulószoba várja a játékosokat, amit mi most nem próbáltunk ki, bár biztosan nagyon izgalmas lehet!
 7. Egyházmegyei Múzeum: A püspökség épületével szemközti ferences rendház emeleti helyiségeibe található az Egyházmegyei Gyűjtemény értékes alkotásaiból álló, H. Kolba Judit, T. Németh Annamária és Mózessy Gergely rendezte állandó kiállítással, illetve 1999 óta Prohászka Ottokár püspök, majd 2002-től az egyházmegye püspökeinek emléket állító kiállításokkal ismerkedhetünk meg.
 8. Kati néni szobra: mely mellett mindenki elmegy és a Fehérváriak legkedvesebb bronzszobrát, melyet Kocsis Balázs restaurátor, szobrász 2001-ben készített és az egykori fehérvári piac jellegzetes alakját Kati nénit ábrázolja. Természetesen mi is megsimogattuk az orrát, mely a helyiek szerint szerencsét hoz!
 9. Aranybulla: A hagyomány szerint ezen a helyen hirdette ki II. András király nevezetes törvénygyűjteményét 1222-ben. Az Aranybulla a nemesi kiváltságokat rögzítette. Az 1972-ben felavatott emlékmű Rétfalvi Sándor alkotása. Az emlékmű a város keleti határában található. A városba vezető 7-es útról jobbra induló Nagyszombati úton, majd a táblával jelzett helyen jobbra letérve jutunk el az emlékműhöz.
 10. Mátyás király emlékmű: A Fő utca egyik ékessége a Mátyás király halálának 500. évfordulója alkalmából 1990-ben felavatott Melocco Miklós által készített emlékmű. Melocco Miklós alkotása minden modern volta ellenére is harmonikusan illeszkedik a történelmi környezetbe.
 11. Árpád Fürdő: Székesfehérvár belvárosában találjuk meg a Kossuth L. utcában, a műemlék védelem alatt álló szecessziós stílusú épületét az Árpád Fürdőt. Történelme 1900-as évek elejére vezethető vissza. A fürdőben teljes testi-lelki kikapcsolódásra van lehetőség, a szolgáltatások magas színvonala,az elszeparált pihenőterek, a török fürdő hangulatát teljesen megvalósított félhomály, olyan kikapcsolódási lehetőséget biztosít, melyre nagy szükségünk volt a sok élmény és kirándulás után, az ingerektől terhelt érzékeink számára!

Nagyon hosszan sorolhatnám a szebbnél szebb helyeket, épületeket, csodálni valókat amiket a  Fehérvári kirándulásunk alkalmából felkerestünk, ezért szívből ajánlom mindenkinek, akinek még nem adatott meg felfedezése, hogy töltsön pár napot a Pe-Ki apartmanban, és gazdagodjon élményekben, a szállás adta kényelemben felfrissülve ebben a királyi városban.